måndag 6 oktober 2008

Höstlåtar 30-21

Okej, då kör vi. Jag har suttit och klurat hela kvällen och till sist kommit fram till vad som kan vara mina 20 favoriter. Jag börjar med placeringarna 30-21. Det blir rätt korta texter om varje låt, kanske blir de längre framöver. Vi får se. Håll till godo!
Men först, som en slags introduktion - Tom Waits Flash Pan Hunter Intro - en introduktion till denna gråmulna, regniga topplista. Den här korta snutten sätter förhoppningsvis dig som läsare i rätt stämning redan från början. Nu kör vi!

Boomp3.com


30. Tindersticks - I was your man
Tindersticks musik är som gjord för att spelas på hösten. Mörk, vacker, mjuk - det finns många höstdrag i bandets musik. Curtains, som låten är hämtad från, är nog deras bästa platta. Den här låten representerar en sorts mer urban, softistikerad höstmusik. Som en mörk, regnig kväll i storstaden. Så låter Tindersticks.

Boomp3.com

29. Christian Kjellvander - Words in the wires
Kjellvander känns rätt självskriven. Jag kunde egentligen tagit vilken låt som helst från hans första, bästa platta Songs From A Two Room Chapel. Det fick bli den här. Den fångar hösten perfekt. Tyvärr har Kjellvander fortfarande inte lyckats göra en rättvis uppföljare till den här fantastiska soloskivan. Faya från 2005 var horribel, men förra årets I Saw Her From Here/I Saw Here From Here var faktiskt inte långt efter debuten. Songs From A Two Room Chapel är en oerhört behaglig skiva. Christians mörka, fylliga röst tillsammans med den försiktiga musiken lägger sig som mjuk bomull mot lyssnarens öron.

Boomp3.com

28. Burial - Near dark
Något helt annat. Burials minimala dubstep är kolsvart och hotfull, men samtidigt tröstande. Även elektronisk musik kan framkalla höststämning, vilket det här spåret från fjolårets lysande platta Untrue är ett bra bevis på. Hemlighetsmakeriet om vem som döljer sig bakom namnet Burial är stor, bara några få vet. Mystiken matchar musiken perfekt, ty den låter lika ansiktslös och anonym den. På ett bra sätt alltså. Monotona trumloopar, sparsamma ljud och mörka, svepande slingor. Över det ligger samplade röster och ljudeffekter. En mycket fascinerande musikalisk upplevelse som perfekt målar upp bilder av storstadens baksidor, mörka, skabbiga klubbar och gränder. Burial har beskrivits som ett modernt Joy Division av somliga, och det är en beskrivning som är bättre och mer träffande än man kan tro. Just så här hade Joy Division låtit om de startat upp på 2000-talet.

Boomp3.com

27. Iron & Wine - On your wings
Sam Beams musik är nödvändtigtvis inte så jättemycket höst, men den passar vid alla tillfällen då man vill ta det lugnt, koppla av. Som på hösten. Dess instrumentering och känsla framkallar åtminstone för mig rätt stämningar, och därför platsar den här.

Boomp3.com

26. Jan Johansson - Visa från Utanmyra
Jazz på svenska är en skiva som helt korrekt fångar det svenska vemodet. Egentligen passar skivan lika bra när som helst under årets mörka period, och egentligen kan man välja vilken låt som helst från den. Visa från Utanmyra är den mest kända låten och får därför representera. Den är varm, ombonad och sprider skön stämning i höstmörkret.

Boomp3.com

25. Anathema - Don't look too far
Anathemas platta Judgement är mörk, dyster och vacker. Den här låten har framför allt verser som är väldigt mycket höst. Lyssna bara på gitarrerna. Anathema började som ett ganska stereotypt doom/death metal-band, men utvecklades med åren till något eget. Influenserna från Pink Floyd och annan gammal progrock blev bara större och större, och dagens Anathema har egentligen ingenting med metal att göra. Judgement kom 1999 och är i mitt tycke deras bästa skiva så här långt. Vemod, svårmod och mörker, men ändå med en ljusglimt hopp någonstans.

Boomp3.com

24. The Moody Blues - Melancholy man
Pappa har berättat om hur hans kusin under Lundatiden spelade den här låten om och om igen. Jag förstår honom. Den här låten är storslagen, vemodig. Märk väl - vemodig är ett ord som kommer att gå igen på den här listan. Melancholy man gör sannerligen skäl för sitt namn. Den börjar försiktigt med akustisk gitarr och texten

I'm a melancholy man, that's what I am,
All the world surrounds me, and my feet are on the ground.
I'm a very lonely man, doing what I can,
All the world astounds me and I think I understand
That we're going to keep growing, wait and see.

Men sedan slår den ut för fullt med bombastisk mellotron, kör och stråkar. En oerhört storslagen låt, hjärtskärande vacker och känslan i den är så ensam, övergiven och sorglig att man kippar efter andan. Resten av skivan, A Question Of Balance, är betydligt mer uppåt, så Melancholy Man är en stor motpol mot resten av låtarna, och det gör kanske att den framstår som ännu större.

Boomp3.com

23. Patrick Wolf - Libertine
Patrick Wolf har väl redan gjort sitt bäst, tyvärr. The magic position var bra mycket svagare än hans två första skivor. Gladare, mer kommersiell. I början av karriären gjorde han mörk musik i en perfekt symbios mellan framtid och dåtid. Värme möter kyla. Varma akustiska instrument som gitarr och fiol möter kall elektronik. Libertine bärs av en fiolslinga - spelad av Patrick själv, han gör allt själv - och ett trumbeat som låter som galopperande hästar. Den låter som att den är i rörelse, och gör sig allra bäst i bilen en mörk kväll.

Boomp3.com

22. Tindersticks - (Tonight) are you trying to
Tindersticks igen, Curtains igen. Jag kan inte hjälpa att jag upprepar mig, men Tindersticks är soundtracket till en höstkväll i staden.

Boomp3.com

21. Echo & The Bunnymen - The killing moon
Ingen som sett Donny Darko glömmer väl inledningen där Donny cyklar genom landskapet och Echo & The Bunnymens allra bästa låt ackompanjerar honom. Jag tycker att det är en av de bästa öppningarna någonsin i en film. Echo & The Bunnymen upptäckte jag en höst för många år sedan, och därför påminner de mig alltid om hösten. Lyssna på Will Sergeants gitarrintro och få rysningar. När Ian McCulloch sedan sjunger de första raderna i låten, ja, då är det så mäktigt att man knappt vet vad man ska ta sig till. Låten förtjänar egentligen en mycket högre placering än så här. Men den är inte lika höstlig som andra låtar på listan, och kommer därför inte högre än så här. Låten är väl Echo & The Bunnymens mest kända låt, och med all rätt. Men begå ej misstaget att bara nöja dig med den. Hela Ocean Rain, där låten är hämtad från, är storslagen, vacker popmusik. En klassisk platta, en av 80-talets bästa. De tidigare plattorna är också väl värda att titta in. De är mer postpunk, och det hörs tydligt att Echo & The Bunnymen kom fram samtidigt som Joy Division, Television och andra postpunkband.

Boomp3.com

5 kommentarer:

Daniel Josefsson sa...

Meh! Vilka korta, fjantiga texter. Jag tänker skriva betydligt längre. Ska det göras så ska det göras med stil.

This Charming Man sa...

jaså? jaha, då får jag väl göra om då. jag stressade ihop något i går. får väl anstränga mig lite mer då. men har du lyssnat på mina låtar? vad tycktes?

Daniel Josefsson sa...

Håller på och lyssnar igenom nu. Återkommer med omdöme.

This Charming Man sa...

Burial och Patrick Wolf lär du ju hata i alla fall. Och säkert Tindersticks också. Och Echo & The Bunnymen. Hehe.

Unknown sa...

Appropå Christian Kjellvander: Jag antar att du har Songs Of Soil-plattan?

I min mening slår den allt han gett i eget namn.