söndag 4 januari 2009

Club Nuggets

De två krispiga soulkatterna Martin Börjesson och Daniel Josefsson har haft den goda smaken att starta soul- och countryklubben Club Nuggets som kommer att köra en kväll i månaden. Hade jag bott i Stockholmsområdet hade jag varit stamgäst redan. Här är mer information:

Den 30 januari är det premiär för Club Nuggets, Stockholms nya och bästa klubb med inriktning på country- och soulmusik. I DJ-båset bjuder Daniel Josefsson och Martin Börjesson (som också är vi som arrangerar klubben) på våra favoriter bland amerikansk musik från 50-, 60- och 70-talen. Vi håller till på Hjärtats Bar (bakfickan till Söders Hjärta), vilket är en mysig och gemytlig pub/vardagsrum där inredningen påminner om en klassisk amerikansk jazzsylta. Allt är med andra ord upplagt för en mycket bra kväll med god öl, trevligt barhäng och musik som är det bästa ni hört.

Kolla även in deras blogg, där de tipsar om massor med skön musik. Inspirerad av detta tänkte jag bidra med ett par låtar som jag själv anser vara bland de bästa som någonsin gjorts inom soulen.

Först ut är William Bells "I Forgot To Be Your Lover". Tyvärr finns den inte upplagd på youtube, men här är i alla fall en länk där den finns upplagd i mp3-format. Ta er tid och lyssna på denna låt nu. Förmodligen känner ni igen melodin från cirka hundra hip hop-låtar, bland annat Dilated Peoples "Worst Come To Worst", Jaheims "Put Your Woman First", Ludacris "Growing Pains" och vad den nu heter med Ärsenik.

Nästa bidrag är Otis Reddings "A Change Is Gonna Come", från hans urstarka platta "Otis Blue". Sam Cooke gjorde originalet, en av hans starkaste och mest laddade låtar om den tyvärr ständigt lika aktuella frågan om svartas rättigheter i USA. Sam spelade in den 1963, efter att ha hört Bob Dylans "Blowin' In The Wind". Sam Cooke förundrades över att den mest angelägna låten hittills om de svartas kamp spelats in av en vit man, och bestämde sig därför för att göra en egen låt. Resultatet blev det här:

I was born by the river in a little tent
And just like the river, I've been running ever since
It's been a long time coming
But I know a change is gonna come

It's been too hard living, but I'm afraid to die
I don't know what's up there beyond the sky
It's been a long time coming
But I know a change is gonna come

I go to the movie, and I go downtown
Somebody keep telling me "Don't hang around"
It's been a long time coming
But I know a change is gonna come

Then I go to my brother and I say, "Brother, help me please"
But he winds up knocking me back down on my knees

There've been times that I've thought I couldn't last for long
But now I think I'm able to carry on
It's been a long time coming
But I know a change is gonna come
Sam Cookes version i all ära, frågan är om inte Otis version är ännu starkare. Här är den:



Härnäst kommer en briljant liveversion där Nina Simone framför "Ain't Got No, I Got Life". Det roliga med den här låten är att den aldrig framfördes med samma text. Nina improviserade hej vilt om vad det var hon inte hade. Låten används för övrigt även i musikalen Hair, men det är Nina Simones version som gäller.




1973 spelades nästa pärla in. Artisten är den föga kända Jason Knight, en northern soul-klassiker. Låten svänger något fruktansvärt. Alltså: "Our Love Is Getting Stronger".



På tal om "Blowin' In The Wind", här kommer ett liveklipp där Sam Cooke gör den. Gåshuden sprider sig över hela kroppen när jag hör den. Vilken jävla röst!



Mer Otis från "Otis Blue": "Ole Man Trouble". Så stygg och rå. Lyssna på gitarren!



På tal om hip hop och samplingar; vem som har samplat The Isley Brothers skönt svängiga "Footsteps In The Dark" känner alla igen.



Och till sist den vackraste, mest tragiska låten av dem alla. "Stay With Me" med Lorraine Ellison. Jösses, så hjärtskärande vackert hon sjunger. Ingen kan vara oberörd när hon fläker ut alla sina känslor i en av historiens allra bästa sånginsatser.



Återkommer med mer sköna tips, för det här var riktigt roligt. Fortsatt gott nytt år så länge!

Inga kommentarer: