onsdag 3 december 2008

Ett snabbt låttips

Bara så där. Ibland vill man bara dela med sig av en jävligt bra låt. Inget krångel. Mickey Newbury - Just dropped in (to see in what condition my condition was in).

21 kommentarer:

Daniel Josefsson sa...

Åååh! Så SJUKT bra låt. Den är för övrigt med på "Harlequin melodies", samma platta som jag hämtat "Here comes the rain, baby" från till min höstlista, fast inte i samma version då. Dessutom finns den i en enorm version av Bettye LaVette på samlingen "Dirty laundry" som du kan hitta på min blogg.

Det är för övrigt tragiskt att Newburys demos från 1991 inte givits ut ordentligt, han gör en fantastisk tolkning av "Unchained melody" där också:
http://www.youtube.com/watch?v=dS6vYxosynE

This Charming Man sa...

tack för tips och likande, daniel!

Joakim sa...

knasigt bra låt, ja. kan du berätta mer om denne artist, daniel?

har du läst lennarts nya bok än? fick tipset därifrån... boken är riktigt jävla bra.

Daniel Josefsson sa...

Berätta mer? Det finns ju hur mycket som helst att berätta. Han har skrivit några av de mest klassiska låtarna i världshistorien, exempelvis "An American trilogy" som Elvis Presley fick en stor hit med. Kris Kristofferson anger ofta Newbury som sin allra största låtskrivarinfluens. Det var dessutom Mickey Newbury som upptäckte den kuvade talangen hos en viss Townes van Zandt.

Läs här:
http://svullbuk.blogspot.com/2008/10/29-mickey-newbury-here-comes-rain-baby.html
Köp allt du kommer över. Speciellt hans tidiga plattor. Klassiker, rubbet.

Har bara ögnat lite i Perssons bok hittills, men han håller stilen helt klart.

Daniel Josefsson sa...

Originalet av "An American trilogy" verkar inte finnas på Youtube och jag har den bara på vinyl ( = kan inte rippa), men den här versionen är nästan lika bra:
http://www.youtube.com/watch?v=RiTjElq5Xjs

Joakim sa...

Där ser man. Ska sätta i gång och ladda hem så fort jag kommer hem i eftermiddag.

Daniel Josefsson sa...

Börja med "Harlequin melodies", det är debuten och den är bäst. Efter det tar du "Frisco mabel joy".

Känns för övrigt väldigt hedrande att du totalt ignorerar när JAG tipsar om Newbury (vilket jag gjort till och från i säkert tre år), men så fort Lennart nämner hans namn så ska det minsann laddas hem.

Joakim sa...

haha, stackars daniel. det är skillnad på tipsare och tipsare. :) lennarts röst väger mycket tyngre. nä, men grejen är att jag inte ens kommer ihåg namnet. däremot kommer jag ihåg titeln på den här låten, så jag ville kolla vad det var för en. lennart skrev ju inte ens om den, utan nämnde den bara i förbifarten, på tal om kenny rogers.

Anonym sa...

Jag har försökt kolla upp honom ett tag, men jag hittar minsann inget att ladda ner, och några pengar till skivor har jag inte. Hittar ni något jag kan ladda ner så är jag tacksam!

Daniel Josefsson sa...

Slim Krim>
Här har du nedladdning av "Frisco mabel joy" och "I came to hear the music" i alla fall:
http://time-has-told-me.blogspot.com/2007/11/mickey-newbury.html

Joakim sa...

men tack så mycket, daniel! ska ladda och lyssna och njuta. visste inte att bror min tänkte kolla upp honom. själv har jag fan aldrig hört talas om honom innan. ska kanske lyssna mer på dina tips hädanefter.

Daniel Josefsson sa...

Ja, du har ju bara viftat bort tipsen med orden "nån countrygubbe" och sen inte brytt dig om att lyssna alls. Men när Lennart Persson tipsar om exakt samma artist - då är det minsann bland det bästa du hört.

Om någon lyckas hitta en download med Newburys 1991-demos så vore jag förresten mycket tacksam för en länk. Verkar som att den HAR funnits här:
http://bigozine3.com/rarities/?p=418
Men är dessvärre borttagen.

This Charming Man sa...

nja, inte riktigt så, som sagt. men visst, jag har viftat bort många tips från dig. inte för att jag direkt tvivlar på din smak, den är för det mesta lysande (förutom europe). den här låten kollade jag som sagt upp enbart för att jag kände igen titeln. vad bitter/sur du blev. :( var ju inte meningen att såra dina känslor. har faktiskt inte något som helst minne av att du tipsat om honom, men så är det väl. tack i efterhand dårå!

Anonym sa...

Bror: Ja det var ju faktiskt genom Daniels tips på bloggen jag fick för mig att kolla upp honom. Och när jag ändå är igång och dunkar rygg så kan jag ju passa på att tacka dig, Daniel, för att du fick min bror att börja lyssna på Townes Van Zandt. Det var genom honom i sin tur jag upptäckte denne fantastiske artist. Han är en av de största skatterna i min musikvärld! Så mer liknande country är varmt välkommet.

Vad tycker du förresten om Lee Hazlewood? Det jag hört av honom låter förträffligt. My Autumns Done Come, till exempel, är ju riktigt fin. Men precis som med Mickey Newbury har jag inte hittat så mycket av denne lirare heller.

Tack för länkarna! Nu ska jag ladda ner och sätta mig och lyssna.

Daniel Josefsson sa...

Joakim: Du, vet du vad? Du kan fan dra åt helvete.

Slim Krim: Lee är grym, men har släppt mycket blaj också. Föreslår att du börjar med "Cowboy in Sweden" (den fanns åtminstone tidigare som torrent på TPB) och den plattan han gjorde med Nancy Sinatra ("Fairytales" nånting heter den, minns inte och orkar inte googla). Bra skit. Men som sagt; mycket ojämn snubbe.

Kan ju passa på och tipsa om Larry Jon Wilson också då, eftersom du frågar. Det kommer du nog gilla. Finns smakprov på min blogg.

Unknown sa...

Är det här någon ny chattsida eller?

This Charming Man sa...

johan: det här är ett nytt, populärt forum. tyvärr ganska hatfyllt och nerpissat för tillfället. jag vill ha kärlek och blommor. allt för att jag lyssnade på lennarts tips och inte på daniels tips.

Pär sa...

Jag förnekar alla versioner av denna låt utom Kenny Rogers.

Lennart Persson sket man väl i.

Anonym sa...

Hehe, vilken rolig beef.

bingo: Har du lyssnat på 1977-cd:n du fick i somras eller ligger den kvar på Black Hole?

Daniel Josefsson sa...

Grovert: Det är klart jag lyssnat, även om det var ett bra tag sen nu. Var det nån speciell låt du tänkte på?

Anonym sa...

BB on Mars: Nej, nej, alls inte. Visste bara inte om du lyssnat eller ej. (Och så är jag ju förstås lite, lite nyfiken på om du gillade nåt.)