fredag 7 november 2008

13. Prove It All Night (Darkness On The Edge Of Town, 1978)

Många - däribland Andres Lokko - klagar på att Darkness On The Edge Of Town inte är så bra, eftersom låtarna på skivan är ännu bättre live. Ja, så är det ju. Men de är fantastiska redan i original, och ännu mer fantastiska live. Bruce Springsteen och The E Street Band släpper alla tyglar och stoppar in ännu mer själ och passion i låtarna. Prove It All Night är ett av de tydligaste exemplen på detta. I albumversionen är den 3.54 lång. När den framfördes live 1978 - i sin mest famösa version - var den över elva minuter lång. Där studioversionen startar direkt med Roy Bittans karakteristiska piano följt av hela bandet, så är liveversionen dramatiskt annorlunda. Den börjar försiktigt med endast piano och trummor. Efter en stund kommer gitarren in. Först enstaka plockande toner; sedan ett frustande, långdraget gitarrsolo innan låten slutligen stannar upp och börjar igen, så som den inleds på skiva. Lika utdraget är slutet, med intensivt gitarrmangel. På följande turnéer var den här introduktionen kvar längre, och låten påminde mer om studiooriginalet. Som på Ullevi. Gitarrduellen mellan Steve och Bruce i slutet var dock kvar, precis som när de växlar mikrofonen mellan varandra och vrålar "Yeah!" ivrigt påhejade av publiken. Det blev en extatisk final: publiken, Bruce och Steve hetsade varandra till stordåd.

Prove It All Night är textmässigt en av de minst mörka låtarna på Darkness On The Edge Of Town, då den berättar en kärlekshistoria om ett ungt par. Textens huvudperson lovar att köpa sin älskade en klänning och en ring i guld för en kyss, "A kiss to seal our fate tonight, A kiss to prove it all night". Låten andas en försiktig optimism, att kärleken kan segra trots omvärldens påtryckningar. Som Bruce sjunger i ett av låtens starkaste partier:
"You hear the voices telling you not to go, They made their choices and they'll never know, What it means to steal, to cheat, to lie, What it's like to live and die."

Jag trodde ärligt talat aldrig att jag skulle få höra den här live, så när de första pianotonerna klingade ut över Ullevi vrålade jag av lycka. Prove It All Night fångar i mångt och mycket essensen av vad som gör Bruce Springsteen och The E Street Band så överlägset bäst. Kolla klippen här nedan. Ett från Barcelona 2002, och ett par från 1978.

Barcelona:



Klippet från 1978 är inspelat på Capitol Center i Landover och uppdelat i två delar. Den första delen består av det ovan omtalade introt, den andra delen består följaktligen av resten av låten. Det är en galet bra version, så titta och njut, om och om igen.

Del ett:



Del två:



Här är ett från Passaic Theatre, från 1978. Det återfinns även på bootlegen Passaic Night, en av de bästa:



Slutligen ett från Phoneix, 8 juli 1978:


Inga kommentarer: