torsdag 9 april 2009

Katastrofala omslag


Det var ett bra tag jag var inne på sidan sist, men de senaste dagarna har den fått en revival här hos mig. Jag syftar förstås på Katastrofala omslag, en av nätets allra roligaste och mest träffsäkra bloggar/hemsidor. Sida upp och sida ner med fasansfulla skivomslag (främst från obskyra dansband från 70- och 80-talen (en reflektion förresten: om man som dansbandsfan gillar de här banden; anses man då som "creddig"; ungefär som ett dansbandens svar på att gilla svår black metal (Deathspell Omega, Funeral Mist, Watain) som hårdrockare?)) och extremt roiga texter som i detalj anylserar omslagen. Jag skrattar mig fördärvad åt bilderna, men ännu mer åt texterna. Jag bjuder på ett smakprov här, av den läckra skivan på bilden ovan:
"Nu vridet vi fram klockan till 1982, och här får plötsligt Roland och de andra vara med och pryda omslagsbilden. För att kompensera för detta har Pelle valt att demonstrera sin ledarroll i gruppens strikta hierarki genom att ha på sig en otroligt ful skärmmössa med texten "the boss", som står rakt upp likt en mitra. Kontrasten mot titelns färg är sämre än någonsin, Pelle har hunnit lägga på sig ett par smickrande kilon, de har skojat till det med lustiga hattar och poserar med tidsenliga cyklar i bockstyrets glansdagar.Längst till höger står en man som vi känner igen från "Jubileums 10:an", här iförd rebelliskt avklippta jeansshorts och ett ansiktsuttryck som förmedlar att han tyckte det var en jävla löjlig idé det här med att ha hattar på sig, skulle han vara med skulle han åtminstone ha den minsta.Sen har vi Roland, vår Roland. Vilket kärt återseende! Han står iklädd plommonstop och garvar av livets lust, trots att han knappt når ner till marken och får kämpa med armarna för kung och fosterland mot ramen som obönhörligt pressas långt upp i härligheten.Sedan har vi Ludgo-Pelle själv, som står stadigt på jorden, som sig bör. Den givne ledargestalten. Eller?Till vänster om honom har vi en ny karaktär, en kåkfarare i hög hatt som tränger sig in i centrum och skymmer Pelles arm på ett mycket provocerande sätt. Vem är denne nya konkurrent om Ludgo-Kronan? Kaxigt cool är han hur som helst; han har matchat vita träskor, tubsockor, minimala shorts och hängslen, det är inte något man skojar bort i en handvändning.Slutligen har vi ännu en nykomling, en märklig historia i cowboyhatt och armen ledigt hängande i hängslet mitella-style. Varför dessa pridehängslen förresten? Ser det ut som att hans mikroskopiska shorts behövde slitas högre upp i grenen? Vi ser bra som det är, tack så mycket. Han har efter etikettens regler valt vita lågskor till bruna tubsockor, och för att markera hans utanförskap har han givits en annorlunda t-shirt än de andras. De övriga bär matchande reklamtröjor från något cykelassocierat, givetvis undantaget Pelle som har en deluxvariant med samma logotyp. Vår vänstre kamrat däremot har tilldelats en tröja från något enhjulingslopp för hjärtsjuka nakna albinos.Skivan släpptes på bolaget "Roldex". Det låter som en klocka som man köper av den där mannen på Gran Canaria som bara har ett öga och som man (när han väl fått syn på dig bland gatukonstnärerna som alltid spraymålar horribla landskap innehållande vattenfall, pyramider, stora planeter, små träd och ett par små fågelsilhuetter) inte slipper ifrån förrän man köper en äkta Roldexklocka eller skjuter honom i ansiktet."


På något sätt, av någon perves anledning, blir jag sugen på att spisa de här skivorna. Dansbandsvärlden modell 70-tal verkar så enkel, så romantisk, så enfaldig och mjuk.

1 kommentar:

Anal Elf Kid sa...

Det har hänt att jag går ner till Ungdomsmissionens loppis här i Gbg och köper 10 LPs för typ 40-50 kr ENBART för omslagens skull. Finns otroligt mycket snyggt i deras skivbackar, i synnerhet bland de mer kristna artisterna som saknar all form av smak och sinne för estetik.