onsdag 4 mars 2009

UE - kärlek till det förfallna och övergivna

Min nedan beskrivna vurm för nostalgi spelar nog in väldigt mycket när jag nu ämnar författa ett inlägg om det ständigt växande fenomenet Urban Exploration - UE. Dvs fascinationen för det övergivna. Övergivna och fallfärdiga bostadshus, industrier, militäranläggningar och liknande. Ruinromantik. Den har nog alltid funnits hos människan. Varför skulle vi annars utforska och gräva fram ruiner från forna civilisationer. Inkaruiner, pyramiderna - ni hajar. UE är samma sak, men perspektivet har flyttats fram till ruiner från vår egen tid. Det som fascinerar mig är de historier som finns bakom ruinerna. Framför allt är det bostadshus som intresserar mig. Vem har bott där? Vilka historier finns att berätta? Varför har huset övergivits? Det är något sorgligt över att titta in i ett övergivet, utdömt hus. Vad har hänt här?

I Helsingborg där jag bor finns ett stort patricierhus som stått övergivet så länge jag bott i stan. Mitt i centrum står detta stora, ödsliga hus. Tyvärr har nu kommunen köpt det och renoverar det för fullt. Någon gång under året ska det stå klart för inflyttning sägs det. Men det finns så mycket annat spännande. Inte runt omkring Helsingborg, men i mina hemtrakter finns många objekt. Och ännu mer uppe i Göinge. Där hittar man ödehus över allt. Jag och min bror var på en UE-exkursion strax efter jul och hann under den dagen med en tom eternitvilla utanför Kiaby, Broby Sanatorium, strumpfabriken i Knislinge och vi körde även förbi flera intressanta objekt som får undersökas vid något annat tillfälle. Internet är fullsmockat av UE, både internationellt och nationellt. Vi har det kanske mest tragiska men samtidigt mest fascinerande objektet av alla: staden Pripyat i Ukraina. I Pripyat bodde 500000 människor men den evakuerades över en natt i samband med kärnkraftsolyckan i Chernobyl 26 april 1986 och har stått tom sedan dess.


Eller den lilla amerikanska staden Centralia som tömdes i princip helt efter att en underjordisk kolfyndighet antändes på 60-talet. Det brinner fortfarande under det som är kvar av staden och beräknas göra så i åtminstone 100 år till.

Konjuktur och dåliga tider skapar UE-resmål. I Sverige är hela Bergslagen och Norrland fyllt av nerlagda gruvor och bruk och gamla bruksamhällen som sakta tynar bort: Fredriksberg, Grängesberg, Laxå, Ådalen. Jan Jörnmark är väl den främsta auktoriteten på området i Sverige. Hans hemsida bjuder på många extremt läsvärda reportage, och hans två böcker i ämnet, Övergivna Platser 1 och 2, är ännu bättre. På 28 dagar senare, det svenska UE-forumet, finns ännu mer länkar.

Mitt eget UE-intresse vaknade till liv i samband med ett reportage om UE i TV-programmet Outsiders för fyra-fem år sedan. Det handlade mest om tunnlar i Stockholm, men var likväl intressant. Själv är jag gammal och bekväm och utforskar mest via internet. Mitt första egna UE-objekt kommer från barndomen i Åhus. Där villaområdena slutar finns en skog, åkrar och ett par rejäla kolhögar som skulle användas i beredskapstid eller liknande. Vid de här kolhögarna - som man knappt vågade sig till med tanke på alla myter som gick om dem - låg en gammal kiosk. Vad kiosken gjorde där har jag aldrig förstått. Jag var väl 8-9 år gammal och vågade aldrig ta mig dit. Jag såg bara kiosken på avstånd. Men andra hade varit där och de visste att berätta om nergrävda skatter, hemliga rum under kiosken och liknande. Jag och pappa åkte dit en gång på väg hem - 1988 borde det här ha varit - och jag fick äntligen se kiosken med egna ögon. Den var inte alls spännande. Där låg några fimpar, någon ölflaska och kanske någon porrtidning. Och en förtorkad ödla. Det var allt. Men ändå. Sedan dess har jag alltid varit fascinerad av gamla, övergivna platser.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig i allt du skriver här. Det övergivna är otroligt fascinerande. Av så många anledningar. Jag tycker vi får ta en liknande runda snart. Då vi båda är friska och krya och vädret är på vår sida.

Förresten, jag och Sofi och Björn och Linda ska antagligen åka runt i Götaland i sommar. Åka ipp lägs västkusten, åka tvärs över Västergötland till Östergötland och sedan ner öängs östkusten. Och på vägen försöka få in några besök på några av platserna i Jan Jörnmarks böcker.

This Charming Man sa...

Såg du den där kiosken någon gång förresten? Jag vill minnas att vi cyklade dit en gång en dimmig höstdag, men att vi inte vågade oss ända fram. Inte jag i alla fall. Det gick som sagt helt sanslösa rykten om både kiosken och kolhögarna. Diamanter, skattgömmor och allt vad det var. För att inte tala om Svarta Mannen som höll till i Hornaskogen.

Västergötland och Östergötland rymmer massor med godis. Men helst av allt vill jag besöka Bergslagen. Och Björnhammar i Närke! Det coolaste stället jag sett i Sverige.

Anonym sa...

Jag var där en gång ja. Som du skrev så var den otroligt ospännande. precis som den lilla skogsdungen där den svarte mannen skulle hålla till.

Sen så var det ju tal om att en hel dagisklass hade gått ner sig i en av kolhögarna. Hehe.

Vad är Björnhammar? Har du någon länk?

This Charming Man sa...

På min tid var det bara ett dagisbarn som försvunnit bland kolhögarna. Jögge var ju där och grävde efter diamanter när han gick i nian, haha.

Björnhammar är en liten by i skogen där ingen vill bo längre:

http://ferdiksblogg.blogspot.com/2008/12/dr-vgen-tar-slut.html

Har bara sett Björnhammar på den bloggen, och jag fick fråga snällt för att få fram infon. Så sprid den inte, för då måste du dö!

Anonym sa...

http://www.thetownthatwas.com/

Kolla in den där sidan om två filmare som åkte till Centralia och dokumenterade. Verkar väldigt bra. Jag och Björn ska söka filmstöd och se om vi kan åka dit där och göra en egen film om staden.

Joakim sa...

verkar inte finnas så mycket kvar att se i centalia, tyvärr. än värre är det med grannbyn byrnesville. där finns inte någonting kvar.

http://en.wikipedia.org/wiki/Byrnesville,_Pennsylvania

http://www.offroaders.com/album/centralia/mpreil/index.html

Anonym sa...

På tal om nostalgi så hittade jag en skiva med grejer från den gamla, alltså den gamla GAMLA, datorn, tvspelsmusik, gamla bilder och annat nostalgiskt. Jag sitter och går igenom det nu. Jag blir alldeles sentimental!

Joakim sa...

Ja, jag hittade en sådan skiva i julas. Där fanns gammal tv-spelsmusik, uråldriga bilder och de första ljudklippen vi spelade in, haha.

Och på tal om Björnhammar så finns det tydligen en film gjord om byn och det tillhörande bruket, Gryts Bruk. Björnhammar - den sovande staden i skogen heter filmen, gjord 2003. Helt omöjlig att hitta på nätet, men du har kanske några känningar i branschen. Björnhammar är mitt absoluta favoritställe inom UE. Där finns en gata i byn där det ligger 15 hus och det kanske bor folk i ett eller två av husen. Ändå är de andra husen välskötta, för någon klipper gräset på deras tomter och rensar rabatterna.

Anonym sa...

Ja musik från Brave Fencer Musashi (som jag lyssnar på nu, härligt!) och din gamla Opeth-hemsida! Guld!

Oj, den borde jag försöka hitta. Och jag vill definitivt åka dit någon gång.

Joakim sa...

Min gamla Opeth-hemsida?? Vad gör den på en CDR?