tisdag 16 september 2008

Fredrik Virtanen "rasar"


Fredrik Virtanen - som jag alltid tyckt varit en helt okej snubbe - skriver en riktigt bra krönika i Aftonbladet i dag. Förivsso om det oviktiga ämnet Idol, men poängen är viktig. Poängen är: låt aldrig svenska folket rösta i viktiga frågor det går alltid fel. Svenska folket röstade fram en borgerlig regering i senaste riksdagsvalet. Svenska folket i Landskrona och Helsingborg gav Sverigedemokraterna 22% respektive 11% av rösterna i kommunalvalet. Svenska folket röstar fram Magdalena Forsberg till typ främsta svenska idrottaren någonsin. Svenska folket röstar fram Run to the hills till den bästa Iron Maiden-låten och Born in the USA till den bästa Bruce Springsteen-låten. Och så vidare, och så vidare.

Så här skriver Virtanen:

Lyssna på min nya tv-programidé:

Nobelpristagarkandidater i kemi får göra vissa experiment kring organisk syntes. Även diskmedelsbolaget Yes får visa sina bästa trick för att få en ugn ren.

Kungliga vetenskapsakademien är där och lägger sin röst, men därpå får tittarna ringa in och rösta på vinnaren.

Och vinnaren är ... tvättmedelskemisterna!

I program två presenterar Horace Engdahl från Svenska akadamien olika författare, kanske Cees Nooteboom och Joyce Carol Oates. Dessutom är Liza Marklund där och läser högt.

Sedan får folk ringa in och rösta.

Och vinnaren är ... Liza Marklund!

I program 3 hittar vi några fysiker som talar om ferromagnetiska fenomen – och ett gäng glada studenter som tänder en glödlampa med stjärten.

Ja, ni förstår vem som vinner där också. Glödlampan. I stjärten.

Svenska folket har helt enkelt överlag jävligt risig smak - bevisen på detta är tydliga. Det är den enklaste, bekvämaste lösningen hela tiden. I fråga om mat, kultur, dryck, musik, film - allt. Det blir en Carlsberg Sort Guld till fredagsmiddagen bestående av hemköpt thaimat ("spännande med något exotiskt ibland"). I bakgrunden snurrar en skiva med Eva Cassidy. Efter maten blir det Idol på TV4, "åh, vad duktiga de är" och så lägger man en röst på Idol-Johannes "för det är ju så synd om honom, för juryn är ju så taskig mot honom". Efter Idol rundas kvällen så klart av med en Wallander-deckare och så några sidor Stieg Larsson innan det är dags att sova - "så himla smarta böcker, den här Millenie-trilogin".

Inga kommentarer: